Selamat Datang..

Selamat Datang kepada semua pengunjung ke blog ini untuk kita sama-sama berkongsi idea, buah fikiran dan bertukar-tukar pandangan demi memartabatkan Islam yang ada di dalam diri kita seterusnya meningkatkan keimanan kepada Allah swt.

Tuesday, July 5, 2011

Isra' kah Kita ? Suatu Yang Perlu Diambil Pengajaran dari Isra' dan Mikraj...

In The Name Of Allah, The Most Gracious, The Most Merciful."Maha suci (Allah swt) yang telah memperjalankan hamba-Nya pada malam hari, dari Masjidil Haram (Makkah) ke Masjidil Aqsa (Palestin), yang Kami (Allah swt) berkati sekelilingnya bagi memperlihatkannya sebahagian daripada tanda-tanda (kekuasaan) Kami. Sesungguhnya, Dia-lah (Allah swt) Maha Mendengar lagi Maha Melihat."

Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah swt kerana dengan limpah dan kurnia-Nya diberi kesempatan untuk saya menukilkan dalam blog ini sebagai perkongsian ilmu yang sedikit ini. Selawat dan salam buat junjungan Mulia Nabi Muhammad saw., ahli keluarga baginda dan seluru ummat Islam. Di kesempatan kali ini saya ingin berbincang dengan pembaca berkenaan dengan "Isra' dan Mikraj". Pada kebiasaannya, bersempena dengan bulan Rejab, hampir seluruh masjid akan membuat ceramah bagi mengingati peristiwa bersejarah ini yang merupakan mukjizat bagi Nabi Muhammad saw. Sering kali kita ingat, apabila disebutkan kisah "Isra' dan Mikraj" ini, terbayang di minda kita berkenaan dengan kisah Nabi kita dijemput oleh Allah swt untuk datang mengadab-Nya dan menerima suatu ibadah yang penting dalam Agama, iaitu Solat Fardu.Isra', merupakan perjalanan Nabi Muhammad saw. daripada Masjidil haram yang terletak di Makkah ke Masjidil Aqsa yang terletak di Palestin. Manakala mikraj pula adalah perjalanan Nabi Muhammad saw daripada Masjidil Aqsa ke Sidratul Muntaha dan seterusnya ke Arasy Allah swt. Peristiwa ini wajib diimani oleh setiap ummat Islam kerana ia merupakan suatu mukjizat yang tidak dapat difikir oleh akal manusia yang terbatas ini. Sesiapa yang tidak mempercayainya atau ragu-ragu dengan peristiwa ini, maka dia telah terpesong dari pegangan Agama yang benar.

Saya tidak mahu menghuraikan berkenaan dengan peristiwa isra' dan mikraj ini secara detail, kerana saya beranggapan (assume) anda lebih arif dari saya berkenaan dengan kisah isra' dan mikraj in
i. Ada pun yang saya ingin kongsikan adalah "Apakah kita telah mengambil pengajaran dari kisah ini". Bagi merungkaikan mukjizat Nabi yang agung ini, kita sebagai ummat Islam wajib mengambil pelajaran darinya sebagai amalan di dunia ini dan bekalan di akhirat kelak.

Allah swt menjelaskan kepada kita tentang Isra' (perjalanan) Nabi saw dari masjid ke masjid, iaitu Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa pada malam hari untuk memperlihatkan kebesaran dari tanda-tanda kekuasaanNya. Apa yang boleh kita ambil pelajaran daripada apa yang Allah swt jelaskan ini ialah, kita juga seharusnya mengisra'kan diri kita untuk menyaksikan kekuasaan Allah swt. Persoalan yang timbu di sini ialah, ke manakah kita ingin isra'kan diri kita? Dan mampukah untuk kita mengisra'kan diri kita?

Bagi merungkai dua persoalan pertama ini, Allah s
wt menjelaskan kepada kita bahawa Dia (Allah swt ) telah mengisra'kan nabi saw dari masjid ke masjid. Oleh itu, kita juga perlu mengisra'kan diri kita dari masjid ke masjid bertujuan untuk melihat kebesaran Allah swt di dalam ibadah kita. Allah swt menjelaskan kepada kita bahawa Dia telah menjalankan hambaNya pada malam hari. Kita juga sewajarnya mengisra'kan diri kita pada malam hari. Jika kita lihat hari ini, rata-rata dari kita bekerja dan tidak mampu untuk mengisra'kan diri kita ke masjid pada waktu siang, maka waktu malam antara maghrib dan isya' perlulah mengisra'kan diri kita ke masjid untuk sama-sama menyaksikan kebesaran Allah swt di dalam ibadah kita.


Gambar: Masjid Machang, Sekadar Hiasan


Selain itu juga, isra' untuk diri kita juga boleh diambil pelajaran untuk menuntut ilmu agama yang diadakan di masjid. Sebagai contoh, pada malam ini ada ceramah agama yang disampaikan di masjid Pangkal Jenereh, dan pada malam esok diadakan kuliah agama di masjid Machang. Sebagai seorang yang suka mengisra'kan diri, maka dia telah mengisra'kan dirinya dari dari masjid Pangkal Jenereh ke masjid Machang untuk mengikuti kuliah Agama dan seterusnya ke mana-mana masjid yang lain pula. Inilah yang dikatakan sebagai Isra' dari masjid ke masjid pada malam hari bagi melihat kebesaran Allah swt seterusnya mencari radha Allah swt.

Adapun mikraj yang berlaku kepada Nabi saw. seperti yang dijelaskan oleh Allah swt ialah daripada masjid ke sidratul Muntaha dan seterusnya Arasy Allah swt. Namun bagi kita sebagai hamba pula, isra' adalah hak Allah swt. Kita sebagai hamba hanya perlu berusaha dan berserah kepada Allah swt. Mikraj yang berlaku kepada kita adalah amal ibadah yang kita laksanakan di bumi ini. Setiap ibadah yang dilaksanakan oleh kita sebenarnya juga mengalami mikraj, iaitu diangkat oleh malaikat untuk diperlihatkan kepada Allah swt. Walau bagaimana pun, ada sesetengah ibadah tidak diterima oleh Allah swt kerana pelbagai faktor, terutamanya tidak ikhlas dalam melaksanakan ibadah tersebut. Maka ibadah itu ditolak oleh Allah swt.

Persoalan yang kedua ialah "Mampukah kita untuk isra'? Persoalan ini sebenarnya memiliki jawapan di dalam diri kita. Jika kita hendak mengisra'kan diri kita, maka kita akan berusaha untuk ke rumah-rumah Allah swt sebagai sebahagian dari tuntutan agama Islam. Jika kita tidak berkeinginan untuk ke masjid, maka sebenarnya kita tidak berkeinginan untuk mengisra'kan diri dalam mencari erti redha Allah swt.

Sebagai kesimpulan, marilah kita sama-sama meningkatkan usaha kita untuk terus mengisra'kan diri kita dari masjid ke masjid dalam usaha kita untuk mendapat redha Allah swt. Seterusnya kita mengharapkan Allah swt memikrajkan semua ibadah kita ke sisiNya sebagai ibadah yang diterima olehNya. Selain itu, ibadah yang sedikit yang kita lakukan akan diberi ganjaran yang berlipat ganda dariNya. Insya Allah.


Sekian Terima Kasih.


Rozlan Daud
18500 Machang

No comments:

My Picture