Selamat Datang..

Selamat Datang kepada semua pengunjung ke blog ini untuk kita sama-sama berkongsi idea, buah fikiran dan bertukar-tukar pandangan demi memartabatkan Islam yang ada di dalam diri kita seterusnya meningkatkan keimanan kepada Allah swt.

Saturday, July 30, 2011

Rindunya Menanti Saat ini...

In The Name Of Allah, The Most Gracious, The Most Merciful

Alhamdulillah, ku panjatkan rasa syukur yang tidak terkira banyaknya, selawat dan salam buat Junjungan Mulia Nabi Allah, Saidina Muhammad saw., ahli keluarga baginda, para sahabat, ikutan dan seluruh ummat Islam.

Firman Allah swt:

maksudnya: "wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan ke atas kamu semua untuk berpuasa di bulan Ramadhan sepertimana telah diwajibkan ke atas ummat yang terdahulu sebelum daripada kamu agar kamu bertaqwa.."


Terasa baru semalam menunaikan ibadah puasa Ramadhan untuk tahun 2010, dan esok pula akn tiba sekali lagi puasa Ramadhan untuk tahun 2011. Tempoh setahun yang berlalu begitu pantas hingga diri ini tidak terasa pantasnya masa yang berlalu. Sedar-sedar puasa kali ini sudah tiba.

Alhamdulillah, di kesempatan Ramadhan kali ini, pertama sekali ana memohon jutaan kemaafan buat buat ummi, ayah, adik beradik, saudara-mara, jiran tetangga dan buat sahabat-sahabat yang mengenali diri ini sama ada yang pernah berinteraksi secara langsung dan secara tidak langsung. Kedatangan Ramadhan membawa sejuta rahmat dan rahmat itu akan hadir bagi mereka yang bersih jiwanya daripada dosa. Malaikat Jibril berdoa kepada Allah swt apabila menjelangnya Ramadhan, "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
1)Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada ibu bapanya (jika masih ada)
2) Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami dan isteri
3) Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya. (termasuk jiran, sahabat, kenalan dan sebagainya)

Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama memohon kemaafan terlebih dahulu sesama kita agar setiap ibadah yang kita lakukan pada bulan yang mulia ini diterima oleh Allah swt.

Untuk Ramadhan kali ini, marilah kita tekadkan hati kita agar Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik dalam hidup kita. Kita tidak tahu tentang saat kematian kita. Dengan itu, kita juga tidak tahu sama ada kita masih diberi peluang oleh Allah swt untuk bertemu dengan Ramadhan akan datang atau pun tidak. Apa yang mapu kita lakukan ialah manfaatkan peluang Ramadhan kali ini dan berdoa agar kita diberi kesempatan dan peluang untuk berjumpa Ramadhan berikutnya.

Kesimpulannya, jom kita sama-sama tingkatkan ibadah kita kepada Allah swt pada bulan yang mulia ini kerana pada bulan ini adalah bulan BONUS untuk kita semua. Setiap ibadah yang kita lakukan, pasti akan dilipat kali ganda pahala yang Allah swt sediakan. Yang penting, niat ikhlas kerana Allah swt agar kita dapat melalui perjalanan Ramadhan kali ini dengan sebaik yang mungkin dan matlamat di akhir nanti kita sama-sama memperolehi ketaqwaan di sisi Allah swt.
Sekian

Rozlan Daud
18500 Machang

No comments:

My Picture